I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, 19 December 2014

Sejarah Kasut Dr. MartensDr. Martens jenama kasut but terkemuka dari Britain. Selain menghasilkan kasut, Dr. Martens juga turut menghasilkan produk-produk seperti pakaian, beg dan barangan penjagaan kasut. Selain dengan nama Dr. Martens, kalangan penggemar fesyen turut menggelarnya dengan gelaran seperti Docs, Doc Martens, Doc Mart & DMs.

Sejarah Dr. Martens bermula pada masa Perang Dunia ke-2. Pada Tahun 1945, seorang doktor di Jerman bernama Klaus Martens telah mencipta reka bentuk sepasang but khas selepas mengalami kecederaan sewaktu melakukan aktiviti luncur salji di pergunungan Alpen Bavaria,Jerman. Rekaan tersebut mempunyai bahan dari kulit lembut dan tapak diperkemas dengan getah dari tayar kereta.


Sejarah Dr. Martens bermula pada masa Perang Dunia ke-2

Pada mulanya jualan yang diperolehi Klaus tidak begitu memberangsangkan sehinggalah dia bertemu dengan sahabat lamanya ketika belajar di universiti suatu ketika dahulu iaitu Dr. Herbert Funck di Luxembourger, Munich pada tahun 1947.

Selepas perang dunia ke-2 tamat, Klaus bersama rakannya, Dr. Herbert Funck memasarkan rekaan but tersebut di sekitar Jerman, peningkatan jualan begitu banyak pada 1952 dan mereka telah membuka kilang di Munich.


Dr. Klaus Martens

Pada tahun 1959 yakni selepas tujuh tahun, syarikat mereka berkembang semakin besar -- Martens dan Funck mula  memasarkan produk mereka ke peringkat antarabangsa. Sebuah syarikat pembuat kasut di United Kingdom, R. Griggs Group Ltd. telah membeli paten rekaan tersebut.

Sedikit penambahbaikan telah dilakukan iaitu rekaan ciri khas pada tumit, menambah tanda jahitan kuning dan meletakkan trademark sebagai AirWair.


Dr. Martens Style 1460

Kasut but pertama jenama Dr. Martens di United Kingdom dipasarkan pada tahun 1969. Dikenali juga sebagai Style 1460 dan masih dikeluarkan sehingga hari ini, dengan reka bentuk kulit licin lapan lelubang oxblood berwarna.

Produksi but Dr. Martens telah dilakukan di Kilang Cobbs Lane, Wollaston, Northamptonshire, England (dan masih beroperasi sehingga kini). Selain itu beberapa pengilang di Northamptonshire yang menghasilkan DMs adalah berlesen, selagi mereka lulus standard kualiti.

Kasut but adalah popular di kalangan posmen, pegawai polis dan pekerja kilang. Pada awal 1970-an, skinheads mula memakainya. Manakala pada 1980-an, kasut but Dr. Martens popular di kalangan penunggang skuter, punks, beberapa ahli muzik gelombang baru, dan ahli-ahli subbudaya belia lain.


Kasut but Dr. Martens popular di kalangan pengikut skinhead

Populariti kasut but di kalangan skinheads membawa kepada imej keganasan.  Alexei Sayle menyanyikan lagu "Boots Dr Martens '" pada 1982 di episod TV komedi British The Young Ones. But dan kasut menjadi popular pada tahun 1990-an sebagai fesyen.

Pada akhir November 1994, gedung enam tingkat Dr Martens dibuka di Covent Garden di London yang menjual makanan, tali pinggang, jam tangan, dan kasut.

Pada masa ini syarikat R. Griggs mempunyai pekerja seramai 2,700 orang, dijangka memperoleh pendapatan tahunan sebanyak £170 juta, dan boleh menghasilkan sehingga 10 juta pasang kasut setahun.

Dr Martens ditaja Rushden & Diamonds FC 1998-2003, dan apabila pendirian utama baru dibina di Nene Park pada tahun 2001, ia dinamakan Stand Airwair itu. Pada tahun 2000-an, Dr. Martens telah dijual secara eksklusif di bawah nama AirWair, dan datang dalam puluhan gaya yang berbeza, termasuk kasut hitam konvensional, kasut dan but keluli-berujung.

Pendapatan AirWair Antarabangsa menurun daripada AS $ 412,000,000 pada tahun 1999 kepada $ 127,000,000 pada tahun 2006. Pada tahun 2003, syarikat Dr Martens datang hampir muflis.

Pada 1 April tahun itu, di bawah tekanan daripada penurunan jualan, syarikat itu berhenti membuat kasut di United Kingdom, dan semua pengeluaran berpindah ke China dan Thailand. Lima kilang dan dua buah kedai telah ditutup di UK akibat daripada keputusan ini, dan lebih daripada 1000 pekerja firma kehilangan pekerjaan mereka.

Berikutan penutupan, syarikat R. Griggs bekerja hanya 20 orang di UK, semua daripada mereka yang terletak di ibu pejabat firma ituNo comments: