I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, 29 December 2014

Logo Design


Rekaan logo baru untuk Physique Gym
Direka oleh : Halimunan Studeo
Media : Adobe Illustrator


Please note that all photography,images, and illustration is solely own by KAI KASIM and can only be used with strict permission from the artist. It is not allowed to download, to store, to copy, to reproduce, to use or to modify the images in any way, alone or in any other context, without the written permission, phone call or email OR INBOX to KAI KASIM in advance. © All Copyrights Reserved KAI KASIM.

Friday, 19 December 2014

Sejarah Kasut Dr. Martens



Dr. Martens jenama kasut but terkemuka dari Britain. Selain menghasilkan kasut, Dr. Martens juga turut menghasilkan produk-produk seperti pakaian, beg dan barangan penjagaan kasut. Selain dengan nama Dr. Martens, kalangan penggemar fesyen turut menggelarnya dengan gelaran seperti Docs, Doc Martens, Doc Mart & DMs.

Sejarah Dr. Martens bermula pada masa Perang Dunia ke-2. Pada Tahun 1945, seorang doktor di Jerman bernama Klaus Martens telah mencipta reka bentuk sepasang but khas selepas mengalami kecederaan sewaktu melakukan aktiviti luncur salji di pergunungan Alpen Bavaria,Jerman. Rekaan tersebut mempunyai bahan dari kulit lembut dan tapak diperkemas dengan getah dari tayar kereta.


Sejarah Dr. Martens bermula pada masa Perang Dunia ke-2

Pada mulanya jualan yang diperolehi Klaus tidak begitu memberangsangkan sehinggalah dia bertemu dengan sahabat lamanya ketika belajar di universiti suatu ketika dahulu iaitu Dr. Herbert Funck di Luxembourger, Munich pada tahun 1947.

Selepas perang dunia ke-2 tamat, Klaus bersama rakannya, Dr. Herbert Funck memasarkan rekaan but tersebut di sekitar Jerman, peningkatan jualan begitu banyak pada 1952 dan mereka telah membuka kilang di Munich.


Dr. Klaus Martens

Pada tahun 1959 yakni selepas tujuh tahun, syarikat mereka berkembang semakin besar -- Martens dan Funck mula  memasarkan produk mereka ke peringkat antarabangsa. Sebuah syarikat pembuat kasut di United Kingdom, R. Griggs Group Ltd. telah membeli paten rekaan tersebut.

Sedikit penambahbaikan telah dilakukan iaitu rekaan ciri khas pada tumit, menambah tanda jahitan kuning dan meletakkan trademark sebagai AirWair.


Dr. Martens Style 1460

Kasut but pertama jenama Dr. Martens di United Kingdom dipasarkan pada tahun 1969. Dikenali juga sebagai Style 1460 dan masih dikeluarkan sehingga hari ini, dengan reka bentuk kulit licin lapan lelubang oxblood berwarna.

Produksi but Dr. Martens telah dilakukan di Kilang Cobbs Lane, Wollaston, Northamptonshire, England (dan masih beroperasi sehingga kini). Selain itu beberapa pengilang di Northamptonshire yang menghasilkan DMs adalah berlesen, selagi mereka lulus standard kualiti.

Kasut but adalah popular di kalangan posmen, pegawai polis dan pekerja kilang. Pada awal 1970-an, skinheads mula memakainya. Manakala pada 1980-an, kasut but Dr. Martens popular di kalangan penunggang skuter, punks, beberapa ahli muzik gelombang baru, dan ahli-ahli subbudaya belia lain.


Kasut but Dr. Martens popular di kalangan pengikut skinhead

Populariti kasut but di kalangan skinheads membawa kepada imej keganasan.  Alexei Sayle menyanyikan lagu "Boots Dr Martens '" pada 1982 di episod TV komedi British The Young Ones. But dan kasut menjadi popular pada tahun 1990-an sebagai fesyen.

Pada akhir November 1994, gedung enam tingkat Dr Martens dibuka di Covent Garden di London yang menjual makanan, tali pinggang, jam tangan, dan kasut.

Pada masa ini syarikat R. Griggs mempunyai pekerja seramai 2,700 orang, dijangka memperoleh pendapatan tahunan sebanyak £170 juta, dan boleh menghasilkan sehingga 10 juta pasang kasut setahun.

Dr Martens ditaja Rushden & Diamonds FC 1998-2003, dan apabila pendirian utama baru dibina di Nene Park pada tahun 2001, ia dinamakan Stand Airwair itu. Pada tahun 2000-an, Dr. Martens telah dijual secara eksklusif di bawah nama AirWair, dan datang dalam puluhan gaya yang berbeza, termasuk kasut hitam konvensional, kasut dan but keluli-berujung.

Pendapatan AirWair Antarabangsa menurun daripada AS $ 412,000,000 pada tahun 1999 kepada $ 127,000,000 pada tahun 2006. Pada tahun 2003, syarikat Dr Martens datang hampir muflis.

Pada 1 April tahun itu, di bawah tekanan daripada penurunan jualan, syarikat itu berhenti membuat kasut di United Kingdom, dan semua pengeluaran berpindah ke China dan Thailand. Lima kilang dan dua buah kedai telah ditutup di UK akibat daripada keputusan ini, dan lebih daripada 1000 pekerja firma kehilangan pekerjaan mereka.

Berikutan penutupan, syarikat R. Griggs bekerja hanya 20 orang di UK, semua daripada mereka yang terletak di ibu pejabat firma itu



Tuesday, 16 December 2014

Pengguna internet cemburu lelaki beristeri cantik


Mei Aisi -- Seorang ahli perniagaan berasal dari Wilayah Hebei menjadi mangsa kecaman pengguna internet yang cemburu hanya kerana beliau memiliki isteri yang cantik jelita. 

Dia yang kini menetap di Ukraine dan berkahwin dengan seorang gadis dari negara berkenaan, hanya berlartarbelakangkan dari keluarga yang sederhana dan berjaya melanjutnya pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi meskipun sering gagal diperingkat rendah. 


Aisi sekarang sedang membina sebuah vila sendiri sebesar 3,000 meter persegi. Hasil daripada perkahwinanannya, dia dan pasangannya dikurniakan seorang anak lelaki.



Gara-gara tindakan Aisi memuat naik gambar isterinya di laman web Weibo telah membuat rasa tidak puas hati pengguna internet di China kerna menganggap Aisi bukanlah seorang lelaki yang kacak. Mereka juga beranggapan isterinya hanya memilihnya sebagai isteri kerana harta yang dimiliki oleh Aisi.

p/s: Mulut orang memang susah nak tutup, dapat isteri cantikpun nak jeles... puiii!

Monday, 15 December 2014

Filem Ophelia karya terbaru Raja Mukhriz Raja Ahmad Kamaruddin.


Dari kiri Pekin, Kodi & Que

Sejak berkahwin, pelakon hebat Que Haidar bersikap memilih untuk muncul di layar lebar dan tele­visyen. Pastinya watak mencabar dan lain dari lain menjadi keutamaan.

Kali terakhir Que berlakon dalam filem Rock Ooo! arahan Mamat Khalid dan kini filem Ophelia karya terbaru Raja Mukhriz Raja Ahmad Kamaruddin. 

Digandingkan dengan Pekin Ibrahim, seorang lagi pelakon lelaki yang turut dilihat bersikap memilih filem yang ingin dibintangi, tentu Ophelia sangat istimewa hingga menarik minat mereka berdua. 

Que dan Pekin digandingkan dengan pendatang baru, Mohd Zhazmeer Mohd Rasheed atau Kodi.

Apa sebenarnya yang menarik minat Que dan Pekin membintangi filem ini? Kalau kerana pengarahnya, hasil kerja Mukhriz di layar perak belum dapat dibuktikan meskipun ini filem keduanya kerana filem sulung, Tujuh belum ditayangkan. 

Que yang ditemui di lokasi penggambaran Ophelia di Ampang, Selangor baru-baru ini, berminat membintangi Ophelia kerana jalan cerita karya terbaru Mukhriz disifatkan bagus. Malah, pembabitan rakan yang secara sukarela mahu menjayakan filem ini supaya baik dari segi mutu turut menarik minatnya. Katanya, segala-galanya bermula apabila dia menjayakan cerekarama arahan Mukhriz, Mencari Malaikat Yang Tersembunyi bersama Fauziah Ahmad Daud (Ogy).

“Saya pernah bekerja de­ngannya sewaktu Rock Ooo! dan Ophelia filem pertama di bawah arahannya. Membaca skrip Mencari Malaikat Tersembunyi di peringkat awal, saya berpendapat ia sangat bagus. 

Saya tegaskan kepadanya, mengapa ia tidak diangkat menjadi filem. “Sepanjang penggambaran drama itu, kami banyak membicarakan mengenai filem dan arah tuju hinggalah dia berkata mempunyai skrip filem menarik tetapi tidak ada studio besar yang mahu menghasilkannya.

 “Saya jelaskan kepada­nya, mengapa harus menunggu studio atau produksi besar, sedangkan dia mempunyai pengalaman dan segala kepakaran. Kalau ia bagus, tentu rakan akan datang membantu. 

“Tidak sangka apa dicadang­kan itu kini menjadi kenyataan. Percayalah, sebagai pelakon, jika karya atau watak diberi bagus, duit bukan lagi taruhan. Bukan selalu cerita dan watak sebagus Ophelia akan datang kepada saya mahupun pelakon lain,” katanya. Jelas Que, melihat perkembangan industri perfileman sekarang, ternyata ia tidak seimbang dan untuk mencari karya yang boleh dijadikan makanan jiwa sangat payah.

Pemikiran dalam penghasilan filem oleh penggiat muda seperti dibawakan Mukhriz harus diberi sokongan. 

“Duit memang menjadi kekangan dalam menghasilkan Ophelia tetapi saya percaya sebagai pengkarya, kita mempunyai kreativiti untuk menjayakannya. 

 “Sekarang, pembabitan saya kerana filem ini mempunyai skrip kuat dan tenaga kerja berpengalaman. Melihat dari sudut itu, sebenar­nya Mukhriz ada segala-galanya dan yang tinggal lagi ialah menghasil­kannya,” katanya. 

Que akui cemburu melihat perkembangan industri perfileman Indonesia.

Benar, ia mempunyai pasaran luas tetapi pengkarya mereka menghasilkan karya seimbang dari sudut komersial mahupun artistik. 

“Di Malaysia, kita hendak dapat satu filem bagus pun sangat susah sekarang. Pelakon seperti saya akhirnya tidak akan ada tempat. 

“Boleh saja saya buat apa saja filem yang ditawarkan untuk popular atau kejar duit, tetapi kesudahannya sebagai pelakon, apa yang dapat disumbangkan dan apa yang penonton dapat dari hasil kerja saya,” katanya. 

Bagi Pekin atau nama sebenarnya Mohd Iznan Ibrahim, untuk menjayakan watak ‘skinhead’ memberi satu perspektif baru membabitkan pengamalan budaya popular itu. 

Apatah lagi 10 hari bercampur de­ngan mereka supaya watak dijayakan nampak meyakinkan apabila ditayangkan kelak. 

“Pengikut dan pengamal ‘skinhead’ tidak jijik dan kotor seperti digambarkan media sebelum ini. 

Malah, terharunya saya apabila mereka menerima kami dengan tangan terbuka. Anggap kami seperti abang dan adik.

Malah, kami berkongsi makanan tanpa ada perasaan prejudis. “Sebelum ini, pengamal ‘skinhead’ dilabel dengan pelbagai dakwaan negatif seperti ganas, pe­ngotor dan makan sampah, sedang­kan ia tidak pernah berlaku. 

Kalau ada pun, mereka hanya terikut-ikut tanpa memahami ideologi atau sikap sebenar budaya terbabit. 

“Malah, ada antara mereka yang saya kenali, jauh lebih berduit berbanding kami yang bergelar pelakon. Kebanyakannya bekerja dalam bidang profesional dan ada juga ahli perniagaan berjaya. 

“Saya percaya apabila Ophelia ditayangkan kelak, orang akan mengubah pandangan buruk yang dilabelkan terhadap ‘skinhead’. Filem menjadi medium terbaik untuk mengubah persepsi itu,” katanya. 

Ophelia mengisahkan tiga sahabat, Uji lakonan Pekin, Ozzi Gandum (Que) dan Totoi (Kodi) yang mengamalkan gaya hidup ‘skinhead’, ber­tembung dengan Ophelia, perunding kumpulan kongsi gelap terbesar di Kuala Lumpur. 

Timbul konflik antara mereka sehingga menyebabkan Ophelia terbunuh. Disebabkan peristiwa itu, kegiatan gengsterisme di Ku­ala Lumpur lumpuh dan mereka bertiga diburu. 

Berani mendepani situasi berlaku, mereka dituntut membayar ganti rugi bernilai RM75,000. 

Dua tahun perap Ophelia 

Budaya ‘skinhead’ di Malaysia sering dikaitkan dengan isu negatif seperti salah laku dan mengganggu keharmonian di kalangan masyarakat. 

Mereka yang mengikuti dan menjadikan ia sebagai gaya hidup turut dipandang serong berikutan pelbagai dakwaan buruk mengenainya digembar-gemburkan sebelum ini. 

Disebabkan perkara itu, pasti usaha pengarah sinematografi terkenal dan kini pengarah, Raja Mukhriz Raja Ahmad Kamaruddin menampilkan budaya popular (pop culture) ini dalam filem Ophelia akan menerima tempiasnya. 

Umum pasti bertanya me­ngapa dalam banyak-banyak perkara, ‘skinhead’ yang diang­kat Mukhriz. Ditemui di lokasi penggambaran filem ini, pemenang Sinematografi Terbaik di Festival Filem Malaysia 2010 (FFM2010) itu menjelaskan, idea menghasilkan Ophelia datang dua tahun lalu, namun pandangan negatif terhadap pengamal budaya ‘skinhead’ menyebabkan ada kekangan untuk melaksanakannya.


“Tidak banyak studio besar mahu menerbitkan filem ini apabila saya menghantar kertas cadangan untuk dihasilkan. Bagaimanapun, sebagai peng­karya, saya berasakan Ophelia lebih memberi kepuasan berbanding filem sulung yang saya arahkan, Tujuh. 

“Mengapa Ophelia lebih memberi rangsangan untuk dihasilkan? Kerana ia sangat dekat dengan saya. Sewaktu muda, saya mengalami perubahan dan percampuran budaya popular ini seperti rock, kemudian beralih kepada grunge dan ‘skinhead’ yang berkembang sekitar 1990 hingga kini. 

“Ia turut membawa ideologi tersendiri. Pendedahan pelbagai isu dikaitkan dengan ‘skinhead’ membuatkan ada yang memandang negatif di sini, sedangkan ramai tidak tahu 90 peratus daripada mereka yang menggemari dan mengamalkan budaya popular ini adalah golongan pekerja yang menjadi penyumbang kepada ekonomi negara,” kata­nya. 

Tegas Mukhriz, usaha terbarunya tidak harus dipandang negatif kerana ia hanya sub budaya seperti mana paparan rempit yang juga sebahagian budaya popular dalam masyarakat yang diangkat dalam kebanyakan filem sekarang. 

“’Skinhead’ antara sub budaya hebat yang berkembang dalam masyarakat tempatan. Hendak dilihat secara dasar, apa bezanya ia dengan budaya popular seperti K-pop yang kini menjadi kegilaan remaja. “Pandangan negatif ‘skinhead’ membawa fahaman Nazi dan perkauman juga tidak benar. Mereka yang membuat tang­gapan sedemikian sebenarnya tidak faham, sedangkan ia lebih mementingkan semangat setia kawan. 

“Saya boleh saja menggambarkan tiga watak utama dalam filem ini pengamal budaya rempit atau pekerja profesional, tetapi saya angkat ‘skinhead’ kerana mahu meraikan mereka ini dalam filem dan lebih penting menyedarkan penonton bahawa ia wujud. 

“Itupun saya hanya menyentuh secara dasar kerana pada saya, masyarakat belum bersedia menerimanya andai subjek itu saya tampilkan dengan lebih mendalam,” katanya. Judul Ophelia juga diangkat dari watak sastera terkenal Ing­geris Hamlet, namun dia hanya mengambil inti pati iaitu kesakitan dan kesengsaraan dialami watak itu. 

“Satu watak tambahan juga menggunakan nama Ophelia, dia wujud dalam tiga babak saja tetapi menjadi titik tolak kepada keseluruhan perjalanan cerita membabitkan tiga watak utama. 

“Filem ini turut diwarnakan dengan sub plot latar kehidupan Uji, Azzi Gandum dan Totoi yang bakal menyentuh perasaan,” katanya. 

 Mukhriz akui tiada sokongan studio besar menyebabkan dia mengambil keputusan menerbitkan filem keduanya itu di bawah produksi sendiri dengan bajet rendah. 

Katanya, dia bangga kerana ramai mula buka mata terhadap filemnya kerana membabitkan pelakon hebat seperti Que Haidar, Pekin Ibrahim, Sharifah Shahora, Zizan Nin dan Vanidah Imran. 

Turut berlakon, Michael Ang dan pendatang baru, Mohd Zhazmeer Mohd Rasheed atau Kodi. 

“Sebaik saja ia mula diuar-uarkan menerusi laman sosial, ramai memberi maklum balas positif. Saya harap ramai datang menyokong apabila filem ini ditayangkan,” katanya. 


Akan ditayangkan di pawagam seluruh negara pada 18 Disember 2014.


Sumber : myMetro

Tuesday, 9 December 2014

Karnival Bakat Remaja Rakan Muda 2014




Orang ramai dijemput hadir bagi memeriahkah aktiviti-aktiviti yang bakal dijalankan sempena Karnival Bakat Remaja Rakan Muda 2014. Pelbagai aktiviti akan dijalankan antaranya street soccer (bawah 15 tahun), Fifa 15 PS3 Challenge, senanrobik, zumba, persembahan nyanyian, pertandingan karaoke, autoshow dan banyak lagi. 

 Karnival akan berlangsung selama dua hari iaitu pada 13-14 Disember 2014. Bertempat di Perkarangan Stadium Sarawak, Kuching. Segala perkembangan aktiviti akan ada live update oleh blogger-blogger Y-Centre Sarawak dan di Facebook Y-Centre Sarawak.

 Datang, jangan tak datang. :)

Friday, 5 December 2014

Tingkahlaku yang "Annoying Giler" di Gym




Dalam video Don'ts Of The Gym ! yang berdurasi 9:24 minit ini korang akan dapati tingkahlaku-tingkahlaku yang korang mungkin pernah alami dan tengok di gym-gym tempat korang workout. Takpun mungkin sebahagian daripadanya yang korang pernah buat tapi korang tak perasan. Berkemungkinan tingkahlaku korang tu buatkan orang lain rasa menyampah dan terganggu. 

So, nasihat aku ... janganlah workout sehinggakan boleh menggangu fokus orang lain. Jaga etika dan disiplin diri ketika workout. Korang respect orang lain, insyaAllah orang lain pun akan respect kat korang. 



Wednesday, 3 December 2014

Sarawak Ranger




SARAWAK RANGERS YANG DIGERUNI Sarawak Rangers merupakan satu pasukan separa tentera yang telah dibentuk oleh Rajah Charles Brooke iaitu Rajah kedua Negara Sarawak pada Oktober 1862. Pada awal penubuhannya pasukan separa tentera ini telah dianggotai oleh anak tempatan Sarawak berbangsa Iban seramai 32 orang. Mereka telah dipilih hasil daripada pemuafakatan Rajah Charles Brooke dengan tuai-tuai rumah etnik Iban yang menyokong kepimpinan keluarga Dinasti Brooke di Negara Sarawak pada ketika itu. Pemilihan 32 orang ini bukanlah hanya sekadar tangkap muat tetapi etnik Iban 32 orang ini merupakan antara pahlawan etnik Iban yang gagah perkasa serta terkenal dengan selok belok berperang yang mewakili kawasan masing-masing. Jadi apabila ada diantara pahlawan Iban yang sememangnya pandai di dalam taktik berperang ini mendapat kepakaran dan sentuhan daripada mereka yang berpengalaman di arena perang moden yang dibawakan khas daripada Negara Eropah maka mereka telah menghasilkan satu pasukan yang mantap. Pada ketika inilah, Rajah Charles Brooke telah menggunakan Sarawak Rangers di dalam perang-perang untuk meluaskan empayar jajahan Negara Sarawak pada ketika itu bagi melawan mana-mana mereka yang menentang pemerintahan Brooke di bumi Sarawak suatu ketika dahulu. Sekitar tahun 1930an iaitu ketika dunia menghadapi kemelesetan ekonomi yang teruk pada waktu itu, Sarawak Rangers juga mendapat tempias yang sama apabila pada 29 Februari 1932, Sarawak Ranger telah dibubarkan secara rasmi dan akibat pembubaran itu ada di kalangan Sarawak Rangers telah kembali ke kampung halaman masing-masing dan ada juga telah dengan rela hati diserapkan menjadi pasukan Polis Negara Sarawak. Pada ketika itu, Negara Sarawak telah stabil dan banyak keringat mereka dituntut untuk menjaga keamanan di bumi Sarawak pada masa itu.

 Ketika Negara Sarawak di dalam persediaan untuk menghadapi Perang Dunia Kedua, sekali lagi Sarawak Rangers telah dipanggil untuk berbakti dengan Negara Sarawak. Pada ketika itu Rajah Charles Vyner Brooke telah membentuk Sarawak Rangers kembali bagi tujuan pertahanan dan mereka telah terlibat secara langsung di dalam mempertahankan Lutong, Miri dan Kuching sewaktu pencerobohan tentera Jepun pada Disember 1941. Ini terbukti apabila Sarawak Rangers adalah pertahanan terakhir sewaktu pertempuran terakhir di Kuching yang mana memaksa Sarawak Rangers untuk berundur ke kampong halaman masing-masing kerana kekuatan tentera Jepun sewaktu itu sememangnya begitu kuat sekali. Seperti kata pepatah lama biar putih tulang jangan putih mata, biarpun mereka telah berundur dan memberikan kemenangan kepada tentera Jepun namun begitu semangat anggota Sarawak Rangers mempertahankan bumi Sarawak tetap sentiasa ada di sanubari mereka dan akhirnya mereka bergabung dengan Major Tom Harisson iaitu seorang anggota tentera Tentera Komanwel daripada Australia yang melancarkan serangan gerila yang dikenali sebagai Pasukan “Z”. Kerana kepandaian dan kepakaran daripada Sarawak Rangers ini ramai tentera Jepun yang telah dibunuh oleh mereka. Setelah Jepun menyerah kalah akibat daripada pengeboman Hiroshima dan Nagasaki, pasukan Sarawak Rangers telah sekali lagi pulang ke kampung halaman mereka dan kembali ke kehidupan normal mereka sebagai anak Sarawak. 

 Di ketika Malaya menghadapi serangan pengganas komunis iaitu pada tahun 1948 yang lebih dikenali sebagai zaman darurat komunis, sekali lagi pahlawan-pahlawan iban ini dituntut kepakaran mereka untuk membantu Malaya pada ketika itu oleh Kerajaan British Borneo Sarawak. Pada masa ini 49 penjejak Iban telah dihantar ke Malaya untuk membantu anggota pasukan tentera komanwel menangani pengganas komunis pada waktu itu. Kepakaran mereka menjejaki musuh di dalam hutan sememangnya tiada tolok bandingannya. Sepatutnya mengikut perjanjian 49 penjejak Iban ini hanya bertugas di Malaya selama 3 bulan dan selepas 3 bulan ada diantara mereka telah dengan rela hati untuk meneruskan perkhidmatan mereka di bumi Malaya pada waktu itu. Daripada 49 orang hanya 24 orang yang memilih untuk meneruskan perkhidmatan mereka dan 24 orang inilah yang diserapkan di dalam Pasukan Ferret No. 4 yang juga dianggotai oleh pasukan tentera Gurkha dan tentera Force 136. Selepas itu penjejak Iban ini telah datang silih berganti ke bumi Malaya dan dicatatkan sehingga tahun 1952 telah lebih 1,168 penjejak Iban yang berkhidmat sebagai Penjejak Iban Sarawak di bumi Malaya. 

 Mungkin ramai yang tidak mengetahui sejarah ini iaitu penjejak Iban Sarawak yang kali pertama gugur di dalam perkhidmatan mereka di Malaya hanya berlaku pada 12 Mac 1951 iaitu Mendiang Jaweng anak Jugah yang berasal dari Kapit, Sarawak. Mendiang terkorban kerana ditembak secara tidak sengaja ketika melakukan serang hendap ke atas pengganas komunis. Pada ketika itu mendiang tersilap dikatakan sebagai salah seorang pengganas komunis. Bayangkan setelah beberapa tahun berkhidmat di bumi Malaya hanya pada tahun 1951 baru ada penjejak Iban yang terkorban di dalam perang. Inilah salah satu keisitimewaan penjejak Iban Sarawak Rangers yang sememangnya begitu pakar di taktik perang serang hendap. Selain itu tercatat satu lagi sejarah di dalam memartabatkan penglibatan penjejak Iban Sarawak Rangers di dalam perang di Malaya apabila Awang anak Rawing, anak iban dari Skrang telah dianugerahkan dengan Pingat George Cross manakala Menggong anak Panggit menerima Pingat George daripada Kerajaan Mahkota Great Britain atas keberaniannya menyelamatkan pasukan masing-masing sewaktu keganasan komunis berleluasa di bumi Malaya ketika itu. 

Biarpun penjejak Iban Sarawak ini merupakan mereka yang bertugas dengan tentera namun begitu mereka masih lagi tidak mendapat pengiktirafan sebagai anggota tentera sepenuhnya jadi bagi menjaga kebajikan mereka pada dari segi hak dan status setelah permuafakatan antara Kerajaan British Borneo Sarawak, pemimpin masyarakat Iban dan Kerajaan Koloni British maka pada tangga1 1 Januari 1953, Sarawak Rangers Unit Tanah Melayu telah ditubuhkan secara rasmi dengan pegawai pemerintahnya yang pertama adalah Leftenan Kolonel C.J Baird. Bermula dari tarikh hari itu, barulah Sarawak Rangers dengan rasminya menjadi anggota tentera sepenuhnya. Pada 1 April 1960, Sarawak Rangers Unit Sarawak, Borneo telah ditubuhkan secara rasminya di bumi Sarawak oleh Kerajaan British Borneo Sarawak dengan pegawai pemerintahnya merupakan anak tempatan yang juga salah seorang penjejak Iban Sarawak Rangers iaitu Leftenan Tomlow anak Isa. Ini merupakan satu penghormatan yang besar kepada perjuangan anak Iban di dalam Sarawak Rangers memandangkan ketika itu Sarawak masih lagi menjadi tanah jajahan Kerajaan British Borneo. 

Sarawak Rangers keberanian dan kepakaran mereka dituntut di dalam banyak perang-perang di bumi asing contohnya di Malaya dan Brunei malah Sarawak sendiri walaupun ketika itu Sarawak belum lagi membentuk Gagasan Malaysia. Ada antara penjejak Iban Sarawak Rangers ini telah gugur di medan perang di bumi asing dan telah disemadikan di bumi asing suatu ketika dahulu dan hanya pada tahun 2011, 21 jenazah penjejak Iban telah dibawa pulang kembali ke tanahair tercinta mereka iaitu Sarawak Bumi Kenyalang. Antara penglibatan perang mereka adalah seperti berikut:

 1. Kempen mengamankan Sarawak era Rajah Brooke.(1862 – 1942) 
2. Perang Gerila Jepun bersama ‘Reconnaissance Service Department’ (RSD) di Sarawak. (1942–1945) 
3. Darurat Malaya. (1948 – 1960)
4. Darurat Sarawak (1952 – 1953) 
5. Pemberontakan Brunei (1962) 
6. Konfrantasi Indonesia Malaysia (1962 – 1963) 

Di dalam perjanjian Penubuhan Malaysia, pihak Kerajaan British telah bersetuju untuk menubuhkan 2 buah batalian Askar Renjer Malaysia dan seterusnya melatih anggota-anggota tentera di peringkat awal dan seterusnya diikuti dengan penubuhan battalion ketiga. Penubuhan Askar Renjer Malaysia telah diumumkan di Parlimen British (House of Commons) oleh Secretary of State for Commonwealth Affairs pada 18hb Julai 1963. Hanya beberapa hari sebelum Sarawak dimerdekakan secara rasminya iaitu pada 22hb Julai 1963. Ekoran daripada itu, Sarawak Rangers telah dibubarkan secara rasminya dan kemudian pada 16 September 1963, anggota Sarawak Rangers telah diserapkan menjadi Batalion Pertama Regimen Renjer Malaysia. Batalion Kedua Regimen Renjer Malaysia terdiri daripada anak tempatan North Borneo (Sabah) dan Batalion Ketiga Regimen Renjer Malaysia merupakan anak tempatan Tanah Melayu. 

 Tahukah Anda?
- Pasukan Elit Pertama Asia Tenggara 1951 (Sarawak Rangers) juga dikenali dengan nama The Headhunter Team pernah mendapat mendapat pengiktirafan Pasukan Terbaik Dunia pada ketika itu oleh Sir Gerald Templer. Setelah menewaskan pasukan komunis ketika zaman darurat di sekitar Temasik (Singapura), Malaya (Sem. Malaysia) dan Siam (Thailand).

- Sebilangannya pernah dihantar ke Vietnam bagi membantu tentera Amerika menentang Viet Kong pada ketika itu.

- Sarawak Rangers,pasukan yang mempunyai taktik serangan gerila paling digeruni pada ketika itu hinggakan pasukan elit British SAS (Special Air Service) tidak mampu menandingi pasukan ini bahkan sebilangan jurulatih SAS ini juga mendapat latihan tidak formal dari Sarawak Rangers. 

- Pasukan Sarawak Rangers ini juga mampu menewaskan PARAKU/tentera Indonesia yang kebanyakan anggotanya dikatakan berkebolehan luarbiasa seperti kebal dan halimunan (menghilangkan diri) ketika era kofantrasi. 

- Pernah diakui oleh mantan presiden Indonesia pada ketika itu dalam ucapannya yang merujuk kepada Sarawak Rangers, "Tentera Iban ini datangnya tidak diundang, saat pergi semua bala tenteraku hilang nyawa. Banyak yang bercerai badan dan kepala. Mereka sungguh pantas hinggakan tidak terlihat oleh mata manusia". 

- Warisan pasukan ini juga bertanggungjawab dalam menjaga keamanan ketika rusuhan kaum pada 13 Mei kerana kebanyakan mereka berpendirian neutral tidak menyebelahi mana-mana kaum.

- Pasukan ini juga merupakan satu-satunya pasukan keamanan di dunia yang mempunyai kepakaran dalam pertempuran jarak dekat. Diakui oleh KOPASUS (Tentera Elit Indonesia)

- Cogan kata "Agi Hidup Agi Ngelaban" yang berasal daripada Bahasa Iban bermaksud "Selagi masih bernafas, Selagi itulah terus Berjuang", merupakan cogankata yang sama pernah digunakan Sarawak Rangers dan diangkat menjadi cogan kata Rejimen Renjer DiRaja (singkatan RRD), salah satu pasukan tempur infantri di dalam Tentera Darat Malaysia.

Sumber : Planet Sarawak

Kembali blogging


Blog laman Ekpressi diri

Agak lama juga blog ni tidak diupdate. Kekadang bukan disebabkan daripada kesibukan masa atau idea. Tetapi sebab virus "malas" telalu tebal membara dalam diri, Namun insyaAllah, aku akan kembali aktif menulis di blog. Terima kasih aku ucapkan kepada rakan-rakan yang sentiasa memberi sokongan dan dorongan supaya aku kembali menulis. 

Mungkin sebelum ini input aku lebih kepada artwork, so bila ada kesibukan yang lain maka aku kurang untuk berkongsi di laman blog. Namun selepas ini, apa sahaja yang aku ingin kongsikan di portal blog aku -- aku akan kongsikan. Biarlah orang nak kata rojak ke apa. Apa yang penting, aku akan kongsi apa jer yang aku kira menarik untuk dikongsikan. 

Disember 2014, bulan terakhir untuk tahun ni. Tak lama lagi akan masuk tahun 2015. Banyak perancangan yang aku dah siap-siap plan untuk tahun 2015. Antaranya ialah Fitness & Business. Idea asal ini datangnya daripada seorang sahabat baik aku. Jadi objektif kami untuk tahun 2015 adalah sama. 

Fitness - Sejak beberapa bulan ni kesedaran aku terhadap kesihatan dan kecergasan diri begitu terkesan pada aku, Aku mula menyertai latihan di gym. Dalam beberapa bulan latihan ada menampakkan serba sedikit hasil. Sebelum ni agak kurang berkeyakinan jugak dengan diri sendiri, Rasa rendah diri kerana bentuk fizikal yang gempal menyedarkan aku betapa pentingnya untuk aku mulakan - workout. 2015 aku dah set untuk serius workout dengan gym trainning untuk dapatkan bentuk fizikal yang aku target. Nak terlalu sado sangat pun takde la sangat, Atleast, inshape. 

Business - setakat ni untuk biz clothing aku hold dulu. Sejak semua benda aku kena buat seorang diri, so aku kena plan dengan teliti. Beberapa design sudahpun ada dalam simpanan dan hanya tinggal untuk release saja. Aku sangat mementingkan kualiti dan kepuasan pembeli. Halimunan Clothing akan keluar dengan produk yang terbaik dari segi kualiti printing dan servicenya. InsyaAllah,

Di samping itu, untuk 2015 juga ada business planning yang lain juga akan diusahakan bersama dengan partner-partner yang lain. Cuma untuk mencari ruang dan peluang. 

Akhir kalam, terima kasih aku ucapkan kepada ahli keluarga dan rakan-rakan yang tetap dan masih menyokong aku selama ini. Aku harap korang pun akan terus menyokong karier dan minat aku menulis blog ni, Terima kasih y'oll... 


aku menulis apa yang aku rasa nak tulis!

Halimunan™


Logo Rasmi Halimunan Clothing

Halimunan Clothing atau sebelum ini dikenali sebagai Halimunan Studeo telah ditubuhkan pada 17 Jun 2013. Bergerak sebagai penggiat grafik dan clothing indiependent sepenuh masa. Markas kami adalah di Kuching, Sarawak, dan kami mempunyai follower yang kami gelar sebagai "Halimunanator" di seluruh Malaysia. 

Setelah setahun penubuhan Halimunan Clothing, alhamdulillah brand kami mampu diterima oleh peminat pakaian jenama lokal. Untuk bertahan dalam tempoh setahun itupun bukanlah senang bagi kami terutamanya untuk bersaing dengan jenama-jenama lokal yang lain. 

Kami juga pernah merasa kesukaran terutamanya dari segi mengumpul sumber kewangan untuk mencetak pakaian serta merchandise Halimunan Clothing. Terus terang kami tiada sumber bantuan lain melainkan berkerja keras untuk mencari kewangan sendiri bagi mencetak produk-produk kami. 

Syukur, kerana penat lelah kami dihargai dengan adanya sokongan dan kepercayaan daripada Halimunanator yang sentiasa menanti akan kemunculan produk kami. 

Halimunan Clothing sentiasa mengambil berat tentang kualiti setiap produk kami. Hal ini kerana kepuasan untuk pelanggan kami adalah sangat penting. Setiap feedback dan respon para pelanggan terhadap penambahbaikan untuk produk Halimunan Clothing akan sentiasa kami beri perhatian. 

Jutaan ucapan terima kasih kami ucapkan kepada anda yang tidak pernah putus menyokong perjuangan kami. InsyaAllah dengan doa serta sokongan anda, Halimunan Clothing akan terus berkembang setara dengan jenama-jenama pakaian yang lain. 

 Terima kasih,

Kai Kasim 
(FOUNDER/CEO/HEAD DESIGNER OF Halimunan™)
http://halimunanclothing.blogspot.com/
http://instagram.com/halimunanclothing





Halimunan™

Halimunan Badboy Tee Series



Premium Streetwear From @halimunanclothing @halimunanclothing @halimunanclothing BADBOY series

Price: MYR40
Postage: MYR10 
Total: MYR 50
Size Available: S | L | M | XL | XXL
 Online Order : 0109788418
*Free sticker